VİDEO HABER

Rize’de turist popülasyonu kuraklığa neden oldu

KAYNAKCNN TÜRK

YAĞIŞ AZALMADI AMA SU AZALDI

Yüksek, ”Aslında yıllık yağış dikkate alındığı zaman yağışta bir azalması söz konusu değil.” açıklamasını yaptı. Bahar ve yaz aylarında hasat nedeniyle artan nüfus ve turizm yoğunluğu, tüm bunlar Rize’de su kaynakları için bir tehdit unsuru.

“DEPOLAMA YERLEŞİK NÜFUSLA ORANTILI

Prof. Dr. Turan Yüksek, ”Esas sorun Rize’nin şu andaki mevcut suyu depolaması. Yani kullanıma tavsiye edilen suyun depolandığı rezervuar, yerleşik nüfus esası alınarak yapılmış.” dedi.

Rizede turist popülasyonu kuraklığa neden oldu

Doğal güzellikleriyle turistleri cezbeden Rize’de, yaz aylarında kuraklık tehlikesini günden güne tetikliyor.

Yüksek, ”Dolayısıyla haricen mevsimsel olarak gelen ya da Rize’yi ziyaret ederek gelen nüfusun miktarı arttıkça su kaynakları üzerindeki baskı daha fazla da artıyor.” ifadelerini kullandı.

Rizede turist popülasyonu kuraklığa neden oldu

RİZE’DE GEÇİCİ GÖÇ SU KAYNAKLARINA BASKI YAPTI

bu sorunun nedenleriyse; depolama kaynaklarının yetersizliği, çay tarımında yapılan sulama ve artan turist yoğunluğu. Su sıkıntısını önlemenin çözümü ise depolamadan geçiyor.

Turan Yüksek, ”İnsanların en fazla suyu tükettiği dönem ilkbahardan yaz ayı ve sonbahara doğru geliyor. Ancak bu suyun ekosistemde yağmur yağdığı zaman depolanması gerekiyor ve bunun için tesisler önceden yapılıp hazır olması gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu