VİDEO HABER

SON DAKİKA… Netflix ve TikTok ile görüşülecek mi? Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman CNN TÜRK’te cevapladı

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman’ın açıklamasından satır başları; 

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu olarak, bütün dünyada olduğu gibi dijital gündemi takip ediyoruz.

Şunu görmek gerekiyor, İsrail’in çağrı cihazları üzerinden bir terör saldırısı yapması gündeme geldi ama dijital bağımlılık da çok büyük tehlike. Bizim evimizdeki akıllı robotun biz bir bombaya dönüşmeyeceğini bilemiyoruz. Yeni nesil TV’ler internete bağlı bir bomba işlemi görmesini siz hangi filmi beğendiyseniz ekranda size onu gösteriyor. Kesinlikle ‘big brother’ denen bir gözetleyici var ve bunu görmek lazım. Dijitalleşmeyi de farklı yerden tartışıyoruz. Aslında bizim yapay zekayı konuşmamız lazım.

“YASAKLAMALARA SANSÜRE KARŞIYIZ”

Yasaklamalara sansüre karşıyız. Bireysel özgürlükler kolektif hakları savunmamız lazım diğer taraftan kamu düzeni ve aileyi korumamız lazım. İnsanı korumamız lazım. Sosyal medya üzerinden yaygınlaşan trol siyaseti tüm atmosferi olumsuz etkiliyor.

SON DAKİKA... Netflix ve TikTok ile görüşülecek mi Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman CNN TÜRKte cevapladı

TBMM dijital dünyayla gerçek dünya arasında köprü kurmak istiyor. Ailenin korunması, çocuğun korunması, toplumun korunması, veri mahremiyetinin sağlanması, ailenin buna uygun olarak çocuklarını yetiştirmesi konusunda gayemiz var. Biz hükümet olarak yasaklama ve sansüre karşıyız. Bir taraftan bireysel özgürlükler kolektif hakları savunmamız lazım. Sosyal medya üzerinden yaygınlaşan ötekileştirme toplumu esir almış durumda. Biz bunun bir olumsuz tarafı var olumlu tarafı var. Olumlu tarafına çalışmalar yapmamız lazım.

Instagram’la ilgili yapılan tartışmalar dijitalleşmenin hangi noktaya geldiğini ortaya koydu. Gençler “Instagram kapalıysa ben niye tatile gideyim” dedi. Biz dediğim gibi parti olarak sansüre yasaklamalara karşıyız. Yasaklamanın çare olmadığını görüyoruz. Bireyi eğitmek, toplumu eğitmek gerekiyor. Sanal kumar, oyunlar bu dijital bağımlılığı artıran oyunlar konusunda hükümet bir şey yapmayacak mı?

Dijitalleşme meselesi siyaset üstü meseledir. Dezenformasyon bugün hükümete, yarın muhalefete de yapılabilir.
Gençleri etkileyen geleceğini çalan bu oyun siteleri hakkında bir şey yapmamız gerekmiyor mu? Bu yapay zekayla ilgili gündemde çalışmalar başlatmak, Aile Bakanlığı’nın dijital çalıştayına katıldık.

Evet dijital çağdayız, gereklerine uygun davranmak gerekiyor. Dijital dünyada pedofiliyi özendiren yayın yapanlar var. Uyuşturucu, kadın istismarına çevirenler var. Dijitalleşmenin olumsuz taraflarını görüyoruz, olumlu taraflarını görmemiz lazım. Uluslararası şirketlerin ülkelerin üzerinde görme tavrı var.

20 milyon genç Hollanda’nın nüfusundan fazla. 20 milyon gencimiz var. Bunları yapay zekaya yönlendirmek yerine oyun sitelerinde hem kendi geleceklerini yok ediyorlar, ailelerini çok zor durumda bırakıyorlar.

NETFLİX VE TİKTOK İLE GÖRÜŞÜLECEK Mİ?

Kendini yasamanın ve hükümetlerin üzerinde görüyorlar. Tiktoku birkaç defa dinledik Netflix’i de çağıracağız. Yeni dönemde Netflix’te gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu